background

Naš Bor!

Trudimo se da uvijek postignemo najbolji kvalitet!

Osobine bora

Bor je drvo koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu, a njegova ljekovita svojstva su od davnina poznata. Za lijek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, valja upotrebljavati, po mogućnosti, neposredno nakon branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja ljekovita svojstva. Mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa, za inhalaciju i sl. Mladi izdanci i iglice koriste se, takođe u liječenju astme i reumatskh bolesti i gihta.

Sirup protiv kašlja

Dvjesta pedeset grama mladih borovih šišarki (dugih tri do pet cm) dobro isprati i staviti da se kuvaju oko pola sata na laganoj vatri u litri vode, poklopljeno. Nakon tog perioda tečnost procijediti i pomješati sa 50 ml alkoholnog petnaestoprocentnog rastvora propolisa i jednim kilogramom meda. Nakon toga smjesu držati jos petnaestak minuta na potpuno laganoj vatri na temperature od 45 stepeni (najbolje na kraju šporeta) uz mješanje, da se masa pretvori u ujednačen sirup. Prohlađen sirup izliti u staklene posude i uzimati po kafenu kašiku tri puta dnevno prije jela.

Za hronični bronhitis

Pedeset grama mladih borovih iglica dobro isprati pa spustiti u pola litre ključale vode. Ostaviti da ključa jos petnaestak minuta na laganoj vatri a zatim skinuti sa vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji još 24 časa. Nakon tog perioda tečnost procijediti kroz gazu pa pomiješati sa kilogramom meda. Upotrebljava se četiri puta dnevno po jedna supena kašika poslije jela.

Melem od borovih iglica

Borovi izdanci se uspješno koriste za bolje izbacivanje šlajma, protiv svih plućnih tegoba, a naročito protiv prehlade i protiv bronhijalne astme. Potrebno je sakupiti jedan kilogram, po mogućnosti što mlađih borovih izdanaka, dobro ih isprati i poredati na suvu salvetu da se iscjede. Borove izdanke zbijeno redati u veću staklenu teglu, i svaki red zasipati šećerom. Na kilogram izbojaka upotrebiti oko jedan kilogram šećera. Napunjenu teglu treba zatvoriti celofanom i ostaviti da odstoji pet do šest nedjelja. Za to vrijeme će iglice pustiti dosta soka koji nakon tog treba procijediti i sipati u staklenu bocu. Ostatak preliti sa dva decilitra prirodne komove rakije, dobro promućkati da se zaostali šećerni sirup rastvori. Još jednom rakiju ocijediti i pomiješati sa prethodno iscjeđenim sokom. Ovakav melem može dugo da stoji, a upotrebljava se po pola decilitara (rakijska časica) jednom dnevno, najbolje ujutru.

background

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje

Smola bora, pupoljci i iglice sadrže terpentinskog ulja, pa služe za inhalaiju, dodatak kupeljima i osvježenje pokvarena zraka u zatvorenim prostorima s mnogo ljudi. Iz smole bora, pomiješane s raznim biljem, prave se ljekoviti melemi. Iglice vrlo sitno izrezane sadrže oko 80% više vitamina C nego cijele, a upotrijebiti se moraju čim se uberu, jer se sušenjem C-vitamin gubi. Čuvane duže od 1 godine, postaju bezvrijedne za liječenje. Katran bora liječi dišne organe, tjera na mokrenje, dezinficira mokračne organe, osobito mjehur, potiče znojenje i liječi od plućnih bolesti. U te svrhe dobar je sirup od borova katrana: 10 g katrana od bora pomiješa se s 30 g strugotina od jele, na to se nalije 1 litra prokuhane (destilirane) i ohlađene vode, ostavi stajati 24 sata, zatim se ocijedi, doda 1800 g bijelog šećera, koji valja pustiti da se rastopi, i dobro se izmiješa. Uzimaju se 4 velike žlice dnevno poslije jela. Tko ima jači želudac, može to piti prije jela.