background

Naša Lavanda!

Trudimo se da uvijek postignemo najbolji kvalitet!

Lavanda (lat. Lavandula)

Lavanda je grmolika mediteranska biljka koja vuče porijeklo s grčkih ostrva, nosi sa sobom istoriju dugu 2500 godina.
U to vrijeme otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i dvjestotinjak podvrsta i sorti lavande. Pridavala su joj se razna svojstva i čovjek ju je upotrebljavao u razne svrhe: od kulinarstva, do medicine, higijene tijela ili tkanina.

Ljekovitost lavande

Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih puteva. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti. Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san. Koriste se kao dodatak pri izradi domaćih kozmetičkih pripravka, losiona, kupki i sl.

Za bočicu eteričnog ulja lavande s pravom se kaže da je „prva pomoć“ u kući, a neizostavna je u aromaterapiji. Eterično ulje, dobijeno parnom destilacijom, opušta, okrepljuje i unosi sklad u duh. Izvrstan je antiseptik. Ulje se upotrebljava za njegu svih vrsta koža, može se nanositi direktno na kožu ili pomiješano s baznim uljem. Kod opekotina i rana značajno ubrzava oporavak, a pomaže i kod akni, gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži.

Upotreba ulja u aroma lampi ili lagano inhaliranje koristi kod bronhitisa i gripe a „grgljanje“ razrijeđenog lavandina ulja (jedne kapi u čaši mlake vode) pomaže kod upale grla i promuklosti.

Kupka s uljem lavande smiruje napetost, visoki krvni pritisak, opušta grčeve i menstrualne tegobe, a kod reumatskih problema koristi se masažno ulje sa lavandom.

Upotreba lavande

Nekad vrlo popularan u kulinarstvu, cvijet lavande, ponovno se sve više koristi. Naročito cvijet prave (fine) lavande – Lavandula angustifolia koji je finijeg i blažeg mirisa u odnosu na lavandine. Zbog slatkastog mirisa najviše se primjenjuje za deserte, poput sladoleda sa lavandom, krema i kolačića i sl. Lavandom se začinjavaju jela sa roštilja, a sastavni je dio poznate provansalske mješavine začina. Jednostavan je način primjene oplemenjivanjem šećera kojim možemo kasnije zasladiti čaj ili slastice. Aromatizirati se mogu i sirće i ulje.

Lavanda, također služi i kao ukras. Cvjetne štapiće beru se za svježe i suhe mirisne buketiće. Suhi cvijet glavni je dio mnogih prostorija. Na nekim se vjenčanjima umjesto riže bacaju lavandini cvjetovi, a gostima se daruju vrećice s lavandom. Mirisne vrećice tradicionalno se stavljaju u ormare za ugodan miris i zaštitu od moljaca. Izrađuju se raznovrsno i uz mnogo mašte, a mogu i predstavljati prekrasan sitni poklon.

Kako gajiti lavandu u našim uslovima

Iako nije autohtona vrsta kod nas, lavanda dobro podnosi naše klimatske uslove i može se uspješno gajiti, uz par mjera predostrožnosti. Optimalni period za sadnju lavande su proljećni mjeseci april i maj, pri čemu je jako bitno voditi računa o tome da zemljište mora da bude dobro drenirano tj. propusno, vlažna područja treba izbjegavati. Kod uzgajanja lavande u saksijama, važno je staviti drenažni sloj šljunka na dno saksije. U početnoj fazi, nakon sadnje, zahtjeva zalije­vanje, dok kasnije jako dobro podnosi sušu, a tokom zimskih mjeseci je ne treba zalijevati. U uslovima kada je zemljište bez vode može da podnese i jako niske temperature, čak do -20 C, ali voda u zemljištu dovodi do smrzavanja korjena. Takođe, bitno je da lavandu pozicionirate na mjesto gde će biti zaštićena od vjetra i imati puno sunca, jer u sjenci ne uspjeva.

background


Sušenje lavande i kućna upotreba

Ukoliko je gajite, možete sami veoma lako osušiti cvjetove lavande. Treba da ih uberete odmah nakon otvaranja pupoljaka i, u što kraćem roku nakon branja, u svežnjevima okačite cvjetom na dole da se suše na vazduhu. Osušen cvijet lavande podjednako je mirisan kao i svjež i može se koristiti u potpuriju, mirisnim kesicama za osvježenje ormara i spas od moljaca. Osim cvijeta, i sitno nasjeckani svježi ili sušeni listići lavande se mogu koristiti kao začin u nekim jelima, ili kao čaj.